Araç Takip Cihazı

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 

   Üzerinde kullanıldığında araçların konumlarının, istenilen yerden ve istenilen her an takip edilebilmesini sağlayan sisteme araç takip sistemi, sistemin tüm verilerini toplayıp verileri araç takip sunucusuna aktaran cihaza ise araç takip cihazı denir.

Araç takip sistemi genellikle otobüs ve nakliye şirketleri tarafından kullanılır. Özellikle son otuz yılda, kullanımı, büyük oranlarda artmaktadır. Bunun başlıca sebepleri; araçların mekanik sorunlarının tespit edilebilmesi, rota takibi yapılabilmesi ve gereksiz kullanımların önüne geçilebilmesidir. Araç takip sistemi, araç takip cihazını, araç takip sunucusunu, GPS uydularını ve kullanıcı arayüzlerini içeren, geniş ve kapsamlı bir sistemdir.

   Araç takip cihazı, aracın ve cihazın modeline göre, aracın aküsüne veya OBD II portuna takılarak kullanılır ve gücünü bunlardan alır. Öncelikle GPS alıcıları, GPS uyduları ile birbirlerine sinyaller gönderirler. GPS uydusu, aldığı sinyallerin nereden geldiğini tespit edip konumu alıcıya bildirir. Araç takip cihazları da GPS alıcılarına sahiptir ve konum bilgisi bu yolla elde edilir. Tabi bu en temel özelliğidir. Bununla birlikte günümüzde, gelişmiş araç takip cihazları, araçlardaki birçok sensöre erişerek bu bilgileri de araç takip sunucularına aktarabilmektedir. Bu ek bilgiler aracın mevcut yakıt miktarı, belirlenen aralıklarda ne kadar yaktığı, ne kadar hız yaptığı gibi şeylerle birlikte daha özel olan motorun hangi devirde çalıştığının öğrenilmesine kadar gitmektedir. Cihazın bilgilere erişebilmesi, araçların motor sorunlarının önüne geçebilmesini amaçlayan ve tüm araçlarda kullanılması zorunlu olan, OBD II portu üzerinden sağlanmaktadır. Cihazın elde ettiği veriler, GSM operatörlerinin sağladığı SIM kartlar aracılığıyla araç takip sunucularına aktarılır. Kullanıcılar, araç takip sunucularına erişerek, araçlarının yerlerini ve durumlarını takip edebilirler. Erişim, bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlar üzerinden olur. Genellikle bilgisayar ve tablet arayüzlerinden daha geniş bir görüş sağlanır, cep telefonları ise sürekli erişim için uygundur.

   Araç takip sisteminin kullanıcılara birçok yararı vardır. Öncelikle, araçların amacı dışında kullanımını önleyerek ve rotaya uyumunu sağlayarak yaklaşık %15 yakıt tasarrufu sağladığı görülmüştür. Yakıt tasarrufu sayesinde firmalar giderlerini azaltabilir ve firma büyümesine katkı sağlayabilirler. En önemli iki yararından biri de, araçlar gereksiz kullanımlardan arındırıldığı için, aradaki kazanılan zaman farkıyla daha fazla iş yapılabilir olmasıdır. Uzun vadede getirisinin yüksek olacağı açıktır. Bunlarla birlikte, aracın sistemlerine kontrol sağlandığı için, bir arıza veya sıkıntı olduğunda hemen tespit edilir; böylece kazaların önüne geçilir, araçları kullananların yaptığı hatalar görüldüğünde düzeltilebilmesi için adımlar atılabilir. Ve tabiki araçların, belirlenen saatler dışında çalıştırıldığı görülebileceği için, aracın çalındığında hemen farkedilmesiyle, bir nevi güvenlik sistemidir. Çalınırsa ya da kaybolursa bile, araçların yerinin görülebilmesiyle anında müdahale yapılması sayesinde kısa sürede bulunur. Bu yüzden araç takip sistemini kullanan firmalar, kullanmayanlara kıyasla, işin kötü yönlü risklerini gözle görülür oranda azaltmış olurlar.

Hemen bir araç takip cihazı edinin!

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Yorumlar   
0 #2 suat 20-09-2017 07:38
gerçektende kullanışlı bi cihaz araç takip cihazı şart oldu.
Alıntı
0 #1 oktay 27-04-2017 08:00
nasıl çalışıyor peki montaj işlemi gerekiyor mu ??
Alıntı
Yorum ekle


Mobil'den Yönetin!

Google Play  

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın,
sizi arayalım.



×

Log in