Hibrit Otomobil Nedir? Hibrit Otomobillerin Avantajları Nelerdir?

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 


Hibrit elektrikli araçlar, geleneksel içten yanmalı motorların ve elektrikli itme sistemli motorların beraber kullanıldığı araçlardır. Bu araçlarda hedeflenen daha iyi yakıt ekonomisi ve daha çok performanstır. çeşitli hibrit araçlar vardır. Hibrit elektrikli kamyonlar (pikaplar ve traktörler) ve otobüsler de mevcut olmasına rağmen hibrit araçların en yaygın biçimi hibrit elektrikli otomobildir. Modern hibrit araçlar, aracın kinetik enerjisini bir bataryada veya süper kapasitörde saklanan elektrik enerjisine dönüştüren rejeneratif frenler gibi verimliliği artıran teknolojilerden yararlanır. Bazı hibrit araç çeşitleri, kendi içten yanmalı motorlarını, elektrik jeneratörlerini ya akülerini yeniden şarj etmek ya da elektrikli itme motorlarını doğrudan beslemek için döndürerek elektrik üretmek için kullanırlar; Bu kombinasyon bir motor-jeneratör olarak bilinir. Birçok hibrit araç, içten yanmalı motoru boşta durdurarak ve gerektiğinde yeniden başlatarak rölanti emisyonlarını azaltır; bu bir start-stop sistemi olarak bilinir. 

Ferdinand Porsche, 1901'de Lohner-Porsche'yi geliştirmesine rağmen, 1997'de Japonya'daki Toyota Prius'un piyasaya sürülmesinden sonra hibrid elektrikli araçlar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmamıştı, bunu 1999'da Honda Insight izledi. Başlangıçta benzin düşük maliyeti nedeniyle gereksiz olarak algılanırken, petrolün fiyatında dünya çapında artışlar, birçok otomobil üreticisinin 2000'lerin sonlarında hibrit araç üretimine başlamasına neden olmuştur; şimdi, geleceiğn otomotiv pazarının çekirdek bir parçası olarak algılanıyorlar. Ocak 2017 itibariyle, 1997 yılının başlangıcından bu yana dünya çapında 12 milyondan fazla hibrid elektrikli araç satıldı. Nisan 2016 itibariyle Japonya, 5 milyondan fazla hibridin satışyla pazar lideri olarak yer alırken, bunu ABD'den 1999'dan bu yana 4 milyon üniteden fazla kümülatif satış ve 2000'den bu yana yaklaşık 1.5 milyon hibridin bulunduğu Avrupa takip etti. Japonya ayrıca dünyanın en yüksek hibrid pazar payına sahiptir. 2016 yılında hibrid pazar payı yeni standart binek otomobil satışlarının 38'ini ve kei otomobilleri de dahil olmak üzere yeni binek araç satışlarını %25.7'sini oluşturdu. Norveç, 2014 yılında yeni otomobil satışlarınını %6,9'luk pazar payı ile ikinci sırada yer alırken, bunu %2,3 ile Hollanda, %3,7 ile Fransa ve İsveç izlemektedir. Genel olarak, hibrit otomobillerin amacı benzin tasarrufu sağlamaktır. Bunu sağlamak için kalkışta, yoğun trafikte ve düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanır. Elektrik motorunun çalışması için gereken enerji, benzin motoru çalıştırıldığında veya frenleme esnasında akülerde depolanmaktadır. Dolayısıyla bu araçlarda elektriğe bağlanarak şarj edilme gibi bir gereksinim olmamaktadır.

Hibrit otomobillerin avantajları nelerdir?

Hibrit araçlarda yakut tasarrufu, düşük kullanım maliyeti, ve performans bir arada bulunur. Hibrit bir araçta, elektrik motoru kalkışta ve hızlanmalarda yakıt tüketimini azaltmak üzere benzinli motora destek olur. Boyut olarak aynı olan normal bir araçla karşılaştırıldığında, hibrit aracın kullanım maliyeti daha azdır. Elektrik motoru güçlü kalkışlarda maksimum tork ve hızlanma için ekstra güç sağlarlar. Düşük yakıt tüketimi ve düşük karbondioksit emisyonları ile, yakıt tasarrufunu ve sürüş performansını çevreci bir performansla birleştirir.

Hibrit otomobil markaları nelerdir?

Toyota'nın Prius modeli, Honda'nın Civic modeli, Honda'nın Insight modeli, Lexus'un RX 400h modeli, Audi'nin A6L e-tron modeli, Hyundai'nin Sonata Hybrid modeli, Citroen'in CR4 modeli, Honda'nın CR-Z modeli, Volvo'nun S60 modeli örnek olarak verilebilir.

Faydalanılan kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_electric_vehicle

https://www.nedir.com/hybrid

© 2015 Obdplus.com.tr Tüm hakları saklıdır.