Arduino Araç Takip Sistemi

تقييم المستخدم: 5 / 5

تفعيل النجومتفعيل النجومتفعيل النجومتفعيل النجومتفعيل النجوم
 

     Günümüzde iş gücünün verimliliğini arttırmak ve maliyeti düşürmek amacıyla, sanayi, tarım, ticaret, sağlık, ulaşım, enerji ve benzeri alanlarda kullanılan araçlar arası iletişimi sağlayan sistemlerdir. 7/24 takip ve detaylı raporlamalar sayesinde araçlar ve kullanıcılar üzerindeki kontrol ve denetim sağlar. Bu kontrol ve denetim ayrıca araçların aşırı hızlı ve agresif kullanımını önleyip daha güvenli ve kurallara uygun bir sürüşe olanak verir. Araçların kurallara uygun şekilde kullanımı yakıt tasarrufu sağlar, araçların bakım masraflarını azaltır ve verimliliği arttırır. Ülkemizdeki genel kullanım alanları ise Ulaşım ve Nakliyedir.

 Birçok farklı tasarıma sahip Araç Takip Sistemi vardır. Başlıca tasarımların temelinde ise Arduino kullanılmaktadır. Farklı alanlarında kullanıma uygun bu devre kartı, Araç Takip Sistemlerinde birden fazla sensörün entegrasyonuna olanak verir. Arduinolar, bir adet Atmel AVR mikro denetleyici (ATmega2560, ATmega32u4, ATmega328), Atmel AVR Programlama ve farklı devre bağlantıları için gerekli elemanları barındırır. Arduinolarla ilgili ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz. 

   Arduino ile sensörler yardımıyla analog ve ya dijital sinyaller alınıp işlenerek çevresiyle etkileşim kurabilen akıllı sistemler düzenlenebilir. Bu sistemlerden biri olan Araç Takip Sistemleri, Arduinolar yardımıyla araçların takip ve tahlillerini, merkezi bir konumdan yaparak, hem araç sürücüsüne güven hem trafiğe uyum hem de sahibine zamandan ve paradan kazanç sağlar. Ayrıca içinde bulundurdukları GPS Modülü ile araçları çalınmaya karşı koruyan bu sistemler, Hız aşımı, izinsiz motor çalıştırma, aşırı yakıt tüketimi gibi durumlarda araç sahibini bilgilendirerek güvenli bir sürüş sağlar. Ayrıca uzaktan motor durdurulabilir ve böylelikle aracın güvenliğini üst düzeye çıkarmış olur. Merkezi yönetim ve kontrol sayesinde yol durumunun gözetim altında tutulması, Nakliye işlerindeki gecikmeleri önlediği gibi yoldan, dolayısıyla zamandan ve yakıttan tasarruf sağlar. Ayrıca araçlar arası iletişim ile sürücülerin de birbiriyle bağlantı içinde olmasına olanak verir. Yakıt durumunun sürekli kontrolü ile aracın sağlık durumunu da kontrol altına alır. 

      Arduino kullanarak bir araç takip cihazı yapmak gayet mümkündür:

• Arduino (Uno R3 veya Mega 250)

• GSM Shield

• GSM Kartı (Haberleşmeyi sağlayabilmek için aktif olmalı)

• GPS Modülü

• Güç Kaynağı

• SD Kart Yuvası

• SD Kart

Bu bileşenleri kullanarak gelişmiş bir Araç Takip Sistemi oluşturulabilir. Hatta sistemin simülasyonu için ücretsiz Firtzing adlı programı kullanabilir ve çeşitli Arduino tasarımlarınızı sanal ortamda organize edebilirsiniz.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
التعليقات   
0 #1 yaşar 2017-04-26 14:27
araç blokaj için ayrı bir ücret ödüyor muyuz yoksa obdplus ücretine dahil midir bu özellik?
اقتباس
أضف تعليق


قم بالإدارة من الجوال!

Google Play  

×

Log in