Arduino ile Araç Takip Sistemi

تقييم المستخدم: 5 / 5

تفعيل النجومتفعيل النجومتفعيل النجومتفعيل النجومتفعيل النجوم
 

   

   Arduino nedir ya da ne değildir önce bundan bahsedelim. Gömülü sistemlerde akla ilk gelen Atmel AVR mikrodenetleyicileridir. Arduinoda  ise bu denetleyici ile birlikte Processing/Wiring dilinin uygulamasıyla programlama ve başka devrelere entegre özelliği bulunur. Arduino bize geniş kütüphane imkanı sunarak atmega mikrodenetleyicilerini ve mödüllerin kolaylıkla programlanabilir.Arduino’nun mantığına bakacak olursak elimizde digital ve analog sinyaller vardır.Arduino ya bağladığımız sensörlerden gelen sinyallere göre dünya ile etkileşim içinde olan sistemler kurabiliriz.

Arduino sadece  bir devre kartı değildir.Farklı ihtiyaçlara göre çeşitli devre kartları ve mödüller vardır.Bizim sorumuz Arduino ile araç takip sistemi yapabilir miyiz.Bunun için en önemli materyalimiz GPS modülüdür.Büyük araç filolarına sahip şirketler araçlarını takip etmek için bu sistemleri kullanırlar.Bu sistem araçların konumunu, araçların mekanik durumunu ve yakıt takibini kontrol eder. Arduino ile bu sistemlerin prototipini yapacak olursak gerekli ana malzemelerimiz aşağıda sıralanmıştır.

• Arduino Uno Plus

• Paralax GPS modülü

• DHT21 Isı ve Nem sensörü,

• Sıvı ölçer sensörü

• SIM kart(GPRS) modülü

GPS modülü dünyamızın çevresinde bulunan 12 uydudan alınan veriye göre aracın gerçek zamanlı koordinatlarını anlık olarak sistemde kullanıcıya göstermesini sağlar.Burada GPS’ten doğru sonuç vermesi için GPS’ın aracımızdaki yerinin yoğun metaller arasında olmamasına dikkat etmemiz gerekir.GPS modülünü Arduino ile programlamak için “TinyGPS++.h” kütüphanesini kullanabiliriz.Aracın mekanik durumunu öğrenmek için kullanacağımız ısı nem sensörünü aracın motoruna yakın yerleştirmemiz gerek.Isı sensöründeki ani artışlar aracın motorunda bir aksaklık olduğunu ve çalışma durumuna göre uzun yolculuk yapamayacağını kullanıcılara bildirir.Şirketlerin yakıt kayıplarını önlemek için aracın yakıt depolarına entegre edilen sıvı seviyesini ölçen sensörün depodaki yakıtın motorun kullanımına göre azalmasını aksi durumda sensördeki hızlı azalmayı tespit ederek yetkili kişilere bildirmesini sağlar.

        Şimdiye kadar modüllerden ve Sensörlerden aldığımız tüm verileri Arduino’ya entegre edeceğimiz SIM (GPRS) kart modülünü “GSM.h” kütüphanesi ile programlayabiliriz.Burada GPS ve SIM kart modülünü aynı devre üzerinde kullanabilirdik.Ama bu durum bizlere sorun oluşturabilir.Sistem kullanıcıya aracın  konum dışında mekanik durumunu ve yakıtı takibini gönderdiği için verisel çakışma olabilir.Bu yüzden modülleri ayrı ayrı kullandık. Sonuç olarak Arduino ile araç takip sistemi yapabiliriz. 

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
التعليقات   
0 #3 selami 2017-09-20 09:35
abi siz naptınız ya nasıl bir sistem bu şimdiye kadar kullandığımız en kaliteli araç takip sistemi valla emeklerinize sağlık saygılar 8)
اقتباس
0 #2 sinan 2017-09-20 07:27
cihazın telefonla bir bağlantısı mı olacak yoksa başka bi cihaz dahamı gönderiyorsunuz takip etmemiz için ?
اقتباس
0 #1 mustafa yaşar 2017-04-26 13:14
yakıt takibini kontrol edebiliyoruz grafikte görebiliyoruz kolay ve anlaşılabilir bir sistem olmuş
اقتباس
أضف تعليق


قم بالإدارة من الجوال!

Google Play  

×

Log in